Digitaal contact huisarts

Met steeds meer huisartsen is digitaal contact mogelijk. Een afspraak maken, herhaalrecept aanvragen of een korte vraag stellen. Het kan via de computer.

Online contact met de huisarts maakt wachten aan de telefoon en soms zelfs een bezoekje aan de praktijk niet meer nodig. Een aantal mogelijkheden zijn:

  • Afspraak maken. In een digitale agenda kiest u een zelf goed moment uit voor een afspraak met de huisarts.
  • Herhaalrecept aanvragen. Via een website vraagt u een herhaalrecept aan. Bellen met de herhaalreceptenlijn of met het lege doosje langs de praktijk is verleden tijd.
  • E-consult. De mogelijkheid om op elk willekeurig moment een vraag te stellen aan de huisarts. Hij of zij beantwoordt deze dan vervolgens op een voor hem of haar geschikt moment. Ideaal voor vragen waarbij een bezoek of telefoontje eigenlijk niet nodig is.
  • Videoconsult. Door middel van een videoverbinding hebt u contact met de huisarts. Het scheelt een bezoek aan de praktijk en is toch iets persoonlijker dan een telefoongesprek. Nog maar weinig huisartsen doen dit.
  • Medicatiepaspoort. Een overzicht van alle gebruikte medicatie en eventuele gegevens over de medicatie. Handig om bijvoorbeeld uit te printen en mee te nemen op vakantie.
  • Labuitslagen bekijken. De uitslagen van labonderzoeken zijn online te bekijken. Zo hoeft u niet op een bepaald tijdstip bereikbaar te zijn voor een telefoontje.
  • Medische informatie. Extra informatie over bijvoorbeeld een aandoening is online te vinden.

Lang niet elke huisartsenpraktijk biedt al deze opties. U kunt het beste op de website van uw huisarts kijken of neem contact op met de praktijk om te informeren naar de digitale activiteiten.

Het contact met een huisarts is altijd persoonlijk en vertrouwelijk. Dat is natuurlijk ook het geval met het digitale contact. Daarom is het van belang dat dat plaatsvindt in een beveiligde omgeving. Zo hoort een e-consult niet te lopen via de e-mail, maar via een speciaal systeem of website.

MijnGezondheid.net is een beveiligde website die een huisarts daarvoor kan gebruiken. Als uw huisarts dat doet, dan kunt u inloggen met DigiD. Hebt u dat niet of werkt dat niet? Dan moet u zich eerst via de huisarts eenmalig aanmelden. Vaak kan dat via de website van de praktijk. Daarna kunt u altijd inloggen op de site.

Patiëntenfederatie Nederland ziet digitale zorg ook als een belangrijk hulpmiddel. Daarom dat de federatie DigitaleZorgGids.nl is gestart. Die website brengt digitale zorgproducten in Nederland in kaart. U leest hier meer over de verschillende digitale zorgdiensten en -producten, en waar deze diensten beschikbaar zijn.