Als het gaat over mobiel internetten, valt de term dataverbruik vaak. Maar wat zijn data en wat is dataverbruik nu eigenlijk precies?

Data is een term uit het Engels. Het betekent ‘gegevens’. In de wereld van computers zijn data de basisgegevens waaruit alle bestanden en onderdelen van de computer zijn opgebouwd. Mensen hebben cellen met chromosomen en dergelijke. Digitale gegevens bestaan in de kern uit eentjes en nulletjes die bepalen hoe een computer, tablet of smartphone zich gedraagt.

Al die eentjes en nulletjes nemen ruimte in. Om bijvoorbeeld een website te openen, moet de volledige website via de internetverbinding naar de telefoon worden verzonden. Een website is dan een vrij beperkt onderdeel, maar een video van tien minuten is weer heel wat groter. De eenheid voor data via internet is bijvoorbeeld MB (megabyte) en GB (gigabyte).

Bij een mobiel internetabonnement krijgt u meestal een bepaalde hoeveelheid GB per maand die u mag verbruiken. Hoe snel dit op is, hangt af van wat u allemaal doet met de telefoon of tablet als u op het mobiele internet zit. Even iets opzoeken via Google gebruikt weinig data. Een lange video op YouTube bekijken, verbruikt meer MB’s.

Via de website van uw mobiele internetprovider zoekt u op hoeveel data u deze maand al hebt verbruikt. Er zijn ook apps die dit kunnen bijhouden, en smartphones hebben er vaak zelf ook een functie voor.

Handig om te weten: e-mailen en internetten verbruiken weinig MB’s per uur, video’s kijken via YouTube of Netflix gebruiken heel erg veel MB’s. Veel Netflix-programma’s zijn te downloaden via de wifi-verbinding. Dus als u onderweg iets wilt bekijken, is dat een goed alternatief.

Hebt u een abonnement met een bescheiden hoeveelheid data? Let er dan goed op dat u de limiet niet overschrijdt. Buiten de bundel om betaalt u vaak per MB en dan kan het geldbedrag flink oplopen. Wees ook alert als u in het buitenland bent. Landen binnen de EU vallen binnen uw databundel, maar in bijvoorbeeld Amerika of Azië betaalt u via de provider ook per verbruikte MB.