De Swift 5 heeft een 15"-scherm en een gewicht van minder dan een kilogram. Dat is uitzonderlijk licht voor een laptop van dat formaat en heeft dan ook enkele nadelen. De prestaties van de cpu hadden beter gekund en het scherm is vrij makkelijk te torderen. Daar staat tegenover dat het scherm goed gekalibreerd is en de accuduur met acht en een half uur tijdens browsen al goed is en met dertien en half uur tijdens video helemaal hoge ogen gooit. Er is een m2-slot vrij, zodat er ook nog een extra ssd kan worden toegevoegd. De laptop is een uitkomst voor mensen die een relatief grote laptop met een zo laag mogelijk gewicht zoeken.

Iedere laptopfabrikant heeft tegenwoordig wel een dun en licht model in het aanbod. Voor mensen die hun laptop dagelijks meenemen, maakt een paar honderd gram een groot verschil en daarom verkoopt Apple bijvoorbeeld de MacBook (914 gram), HP de Spectre 13 (1120 gram) en MSI de PS42 (1194 gram). Dat zijn modellen met respectievelijk 12", 13,3" en 14"-schermen, en over het algemeen neemt het gewicht met de schermmaat toe. Dat geldt niet voor Acer, want dat bedrijf is er onlangs in geslaagd een laptop met een 15"-scherm te bouwen met een gewicht van minder dan een kilogram. Hoe Acer dat voor elkaar heeft gekregen en waar je op inlevert, lees je in deze review.

 

Acer Swift 5 SF515

Een van de dingen die Acer heeft gedaan, is gebruikmaken van een magnesiumlegering voor de behuizing. Magnesium is nog iets lichter dan aluminium en het lijkt erop dat Acer een niet al te dik metaal heeft willen gebruiken om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Dat heeft tot gevolg dat je het scherm vrij gemakkelijk kunt torderen als je het bij de bovenste hoeken vastpakt en dat de behuizing meeveert als je druk zet op het gedeelte tussen de spatiebalk en de trackpad. Dat de behuizing die indruk geeft, is jammer, maar onvermijdelijk als je het gewicht van de laptop zo laag mogelijk wilt houden.

Acer Swift 5 SF515
Acer Swift 5 SF515

Als je de laptop openklapt, blijkt het scherm helemaal door te kunnen draaien totdat het vlak op tafel ligt. Doe je dat, dan steekt wel een klein ontwerpfoutje de kop op. Als je het scherm verder dan een graad of 125 openklapt, leunt de laptop niet meer op zijn rubberen voetjes, maar op de onderste schermrand en die is glad, waardoor de Swift 5 makkelijk kan gaan glijden. Til je de laptop voor de eerste keer op, dan voelt het in eerste instantie aan alsof je een mock-upmodel zonder interne hardware vasthoudt, want de laptop is ongeveer een derde lichter dan de afmetingen je doen verwachten. Een uitkomst voor mensen die prijs stellen op het gewicht van een 12"-laptop, maar dan met een 15"-scherm.

Acer Swift 5 SF515
Acer Swift 5 SF515

Voor randapparatuur heeft Acer de aansluitingen bijna allemaal aan de linkerkant geplaatst; alleen de hoofdtelefoonaansluiting zit rechts. Links zitten hdmi 1.4, twee usb 3.0-aansluitingen en een usb-c-aansluiting. Die laatste kun je gebruiken om de laptop mee op te laden, zolang je een lader hebt die 15 of 20 volt levert, maar je kunt hem ook gebruiken om beeld uit te sturen. Heb je de juiste dock liggen, dan kun je alsnog 4k-schermen op 60Hz aansluiten, wat met de gewone hdmi-aansluiting niet gaat. De maximale snelheid van de usb-c-aansluiting is 10Gbit/s, terwijl de andere aansluitingen op 5Gbit/s blijven steken. Een kaartlezer, in welke vorm dan ook, ontbreekt helaas.

Toetsenbord en touchpad

Hoewel licht, is de Swift 5 niet overdreven dun en dus heeft Acer er een 'normaal' toetsenbord met redelijk wat travel in kunnen lepelen. Daardoor kun je de hoeveelheid travel verwachten die bij een gemiddelde 15"-laptop hoort en uiteraard is het toetsenbord voorzien van achtergrondverlichting. Die verlichting is niet dimbaar, maar blijkt in een geheel verduisterde ruimte niet overdreven fel te zijn, dus de afwezigheid van verschillende standen is niet hinderlijk.

Acer Swift 5 SF515

Acer Swift 5 SF515Voor authenticatie heeft Acer een vingerafdruklezer vlak onder het toetsenbord toegevoegd. Gezichtsherkenning heeft de laptop niet, maar inloggen met een vingerafdruk blijkt vlot te werken. De vingerafdruklezer zit bovendien niet in de touchpad, zoals we bij eerdere Acer-modellen gezien hebben, maar in de polssteun, waardoor je de hele touchpad kunt gebruiken waarvoor die bedoeld is.

Die touchpad is een Precision Touchpad, waarvan de aansturing dus netjes in Windows is geïntegreerd. De afmetingen zijn relatief klein doordat Acer het toetsenbord wat minder ver naar boven heeft geplaatst dan veel concurrerende fabrikanten doen. Druk je op de touchpad in de linker- of rechterhoek, dan voelt het wel wat goedkoop aan. Je kunt het oppervlak daar vrij ver indrukken, waardoor je zelfs onder het dunne metaal van de polssteun door kunt gluren.