Van jongeren was al bekend dat ze liever appen dan bellen. Maar dit geldt ook voor veel ouderen, blijkt uit onderzoek van SeniorWeb.

Vorig jaar bleek al uit onderzoek van Motivaction dat veel jongeren geen zin hebben of het zelfs eng vinden om te bellen. Daarom appen ze liever. Maar ook veel ouderen hebben een voorkeur voor appen. 43 procent van de ouderen die WhatsApp gebruikt, stuurt liever een berichtje dan dat hij of zij belt.


Ouderen vinden het niet zozeer eng om te bellen; ze vinden appen gewoon handiger. Een berichtje (terug)sturen doe je immers wanneer het uitkomt. Verder vinden ze appen makkelijker en kost het minder tijd en geld dan bellen. Ook vinden ouderen het leuk dat ze direct foto’s en video’s kunnen meesturen. Sommigen vinden het prettig dat ze eerst even rustig kunnen nadenken of iets kunnen teruglezen. Voor slechthorenden is WhatsApp al helemaal een uitkomst, net als voor mensen met familie en vrienden in het buitenland.

Onmisbaar
Ouderen (72 procent) sturen vooral met WhatsApp berichten. Bijna de helft van de ouderen gebruikt de berichtenapp tussen de een en vijf keer per dag. Maar een vijfde van de ondervraagden opent de app vaker. Over de stelling ‘Ik kan niet meer zonder WhatsApp’ zijn de meningen verdeeld. Van de WhatsApp-gebruikers is 35 procent het er (helemaal) mee eens. 38 procent geeft echter aan wel zonder WhatsApp te kunnen.

Zorgen om privacy
Ruim acht op de tien senioren gebruiken één of meerdere sociale media zoals Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, LinkedIn of Pinterest. Drie kwart van de senioren maakt zich zorgen over zijn privacy. Bijna twee derde past daarom de privacy-instellingen aan. Een kwart van de ondervraagden weet alleen niet welke instellingen belangrijk zijn of hoe ze deze kunnen instellen om hun persoonlijke gegevens, foto’s en video’s te beschermen.

Uitleg
Er is dan ook veel behoefte aan uitleg over het veilig gebruiken van sociale media. In heel Nederland zijn hierover cursussen en workshops te volgen bij WijkKlikEmmerhout.